Vad får jag göra själv med elen?

Tankarna kring barnsäkerheten och el fick mig att börja fundera på det här med elinstallationer av olika slag. Får man dra elen hemma som man vill eller hur funkar det? Det är ju lätt att tro att då man äger sitt hus så är det fritt fram att installera el hur man vill, men så är det faktiskt inte.

Jag vet att det finns många som har gjort det, och att det inte börjat brinna eller bli strömförande heller. Men det spelar ingen roll. Det finns lagar som styr detta och jag har kollat upp det lite. 

Saker du får göra själv

Följande saker får du göra hemma, men bara om du vet vad du gör! Alla typer av eljobb måste utföras fackmannamässigt och om det inte görs på rätt sätt så kan det leda till böter eller till och med fängelse. Eller ännu värre - någon kan bli allvarligt skadad eller dö.

  • Byta sladd i en lampa
  • Montera skarvsladdar
  • Byta ut befintlig kontakt mot likadan typ
  • Byta ut befintlig strömbrytare mot likadan typ
  • Byta lamphållare
  • Byta säkringar eller återställa dem, gäller även jordfelsbrytare
  • Byta glödlampor

Om du äger ditt hus eller om du hyr din bostad spelar ingen roll. Samma regler gäller för alla. Det som skiljer är att ägare av en fastighet är den som har ansvar för att en elinstallation är säker. Så kolla gärna med en rikstäckande elektriker som Eljouren som kan komma och inspektera åt dig. 

17 Dec 2021

Texten på denna blogg är inte skriven av Rasmus.

Rasmus är en svensk kille som bor och arbetar i San Fransisco. Han har arbetat med en mängd kända företag genom åren vilka bland annat inkluderar Dropbox, Facebook, Spotify, Spray, Lear Corporation och Notion.

Rasmus jobbade med Spotify från dag 1 fram till 2010, då han övergick till Facebook. Färgerna, det gröna, det gråa och den innovativa användarsidan på Spotify, det är Rasmus som står bakom. Rasmus är den som står bakom logotypen och mycket mer hos Spotify. Här kan du se bilder från Rasmus tid på Spotify.

 

Rasmus Andersson på andra sajter

 

I dagsläget jobbar Rasmus på Dropbox och han har även en egen sajt som heter rsms.me .