Får jag såga ner trädet själv?

Ett träd som står lite för nära huset kan bli ett problem. Grenar kan skada taket, trädet kan falla och skada hela huset och rötterna kan förstöra grunden på huset. Om ett träd fått växa lite för länge intill husväggen så är det bästa alternativet att såga ner det. Men får jag såga ner ett träd själv i min egen trädgård? Eller måste jag ha motorsågskörkort? Jag frågade en kille som jobbar med trädfällning i Nacka och hans svar förvånade mig lite. 

Man får, men bör man?

Att fälla träd på egen tomt kräver inget körkort eller någon licens. Däremot kan kommunen kräva att du söker tillstånd om det finns intilliggande hus. Så teoretiskt sett kan du fälla ett träd på egen hand hemma i trädgården. Det betyder inte att du bör göra det! 

Ett proffs, som trädfällare på Värmdö till exempel, kan göra det tryggt och säkert. De kollar alltid upp om man kan fälla trädet direkt eller om det är lämpligare att såga ner det i sektioner. De har också alla de försäkringar som behövs så OM något skulle gå snett så löser dom det med. 

Så mitt tips är att inte försöka på egen hand, utan kontakta en arborist. Då vet du att jobbet blir rätt utfört. Det görs också på ett tryggt och säkert sätt och du kan känna dig helt lugn. Ditt enda bekymmer efter ska vara att fundera ut var du ska lägga veden!

8 Feb 2022

Texten på denna blogg är inte skriven av Rasmus.

Rasmus är en svensk kille som bor och arbetar i San Fransisco. Han har arbetat med en mängd kända företag genom åren vilka bland annat inkluderar Dropbox, Facebook, Spotify, Spray, Lear Corporation och Notion.

Rasmus jobbade med Spotify från dag 1 fram till 2010, då han övergick till Facebook. Färgerna, det gröna, det gråa och den innovativa användarsidan på Spotify, det är Rasmus som står bakom. Rasmus är den som står bakom logotypen och mycket mer hos Spotify. Här kan du se bilder från Rasmus tid på Spotify.

 

Rasmus Andersson på andra sajter

 

I dagsläget jobbar Rasmus på Dropbox och han har även en egen sajt som heter rsms.me .